Mass-Glass Study

See last post for program identification of colors.

Studying the relationship between solid mass and glass. The glass shown in the rendering are of different opacity. For example, the OMSI expansion’s glass roof would probably be Kalwall or a similar translucent material which serves to let indirect light into the deep space.

View from the opposite side showing the entry, cafe, and some of the interaction spaces.

Close up of how the entry to administration would look. This is a rough study, and the connection to the bioswale line still needs to be designed.

Advertisements
Posted in Uncategorized | Leave a comment

Programming: Third Iteration

After the last critique, I played around with the forms while trying to fit the programs into more feasible forms. The labs are now more bar-like but still keep the flowing form that relates to the site, and the OMSI expansion, Center for Math and Science, Center of Urban Ecology, and the Cafe now have more determinant forms, rather than free and purely conceptual.

I also tried to fit the required programs spaces into the labs and the Center for Math and Science to see if the spaces are functional:

There isn’t yet a consistent layout amongst labs, but rather the layouts and the forms are mutually dependent and both changed as I ran into difficulties while trying to figure them out.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Programming: Second Iteration

Latest program development pushes the program towards the river (downwards in the above picture; west). Critique: The program sizes need to be considered. This was something I over-compensated for in my initial design and neglected the overall program planning. Now I need to resize my programs based on this new scheme. The building shapes are also very irregular and programming is hard to derive from the shape alone.

The Center for Urban Ecology (Orange) faces the river and sits on top of one of the water paths. This way visitors can learn about water retention onsite with visuals. The OMSI expansion (Yellow) points toward the original OMSI building. The Center for Math and Science (Green) relates to both the OMSI expansion and the Center for Urban Ecology. The Cafe (Dark Yellow) serves as an intermediate space between public and private space so that it’s easily accessible for both; it also has a view out towards the river to enjoy while eating or resting. Above the Cafe is a viewing pathway for observing the reciprical relationship between the river (towards which the water flows) and the site (the form of which looks like water spouting from the river). Beyond that towards the lab on the second floor is a interactive space for the scientists and the public. Above that is a private interaction space for the occupants of the labs only. Below the labs (Blue) is the Administration office (Light Blue) that raises the labs off the ground so people can walk under it and look up at the labs.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Program Study: Collage and Massing

to-scale collage of the programming using colors. This is more of a study of layering. I originally intended to have pathways connecting the lab buildings (Blue) while the rest of the programs cluster together to insulate the private labs from the public, but the critique I received was that the sense of the connection was lost with the small pathways, and the general togetherness shown in my site.

Massing to study lab shapes and also to show relative height relationships.

At this point, I was thinking more about the sizing of the programming and lost my concept for a bit. I realized this during the critique.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Site Generation + CNC Router

After learning from my professor that my first study was too complicated and that I should use less lines, I re-generated the shapes and decided on a simpler form that shows order.

I did wonder if the channels of waterways are too deep, but I think that instead of shying away from it, I am going to try to embrace it and incorporate it into the project as part of the programs. After that was done, the Rhino surface was taken to be cut out in the CNC router using the RhinoCAM program. The material used here is 1 1/2″ thick Rigid Insulation Foam.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Third Site Spline Study: Forming Landscape

I apologize for taking so long to update. I won’t give excuses, but instead will just move on to the project process.

This third site spline study was done shortly after the second one. Several issues were taken into account here, including programming, interaction, and water circulation on site.

From this we extracted the splines into curves in the Rhino program to create landscape using the Heightfield function. This was done after modifying the lines in Illustrator and Photoshop to create a gradient of black, grey, and white for sloping forms:

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Wetland Design: Redoing the Site Spline Study

After discussion in class, we were told to redo the same study, with more considerations in mind.

In the initial phase, I wanted to have the extension of OMSI relate strongly to the OMSI. At the same time, however, I want to make the curving nature of the spline shape the building, so I pretty much decided on the building shape at the same time that I decided on the first two splines. I decided to start with splines for pedestrian circulation, and have it reach around the main building. Afterwards, I added a walkway to the right in anticipation of the labs, and eventually decided to add a walkway that reaches to the second floor of the extension, and cut across to the other side.

Afterwards, I added the labs and completed the circulation. At this time I haven’t added it, but I intended to have the light-rail station come from the top right corner. This way, the southern part of the site will be more private, and the northwestern side will be more public. The light-rail station then, located at the northeast, will give neutral access to both the public and the private. The labs are close yet apart, since I want each to have its own space so that no building will block light from the other.

In the last phase I added in the water paths, keeping in mind that they should try to go as long as possible. With this I ran into some difficulties as I was tested by the limitation of the splines, since they started breaking. To solve this issue I made bigger loops instead, which worked in my favor since the water travels a larger distance this way, although I could not make it snake around in one area like I originally intended to. I added the light-rail station I mentioned earlier, and shaped the waterways in response to the pathways and around the buildings. Since all the splines are the same color, it became a complex network but it also became difficult to identify which is which, so I drew the water ways in the second picture. I only have three main water paths, since I feel that any extra will just unnecessarily shorten the route that the water will take.

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment